Augustus 2017

Over een fietspomp, een fietsdrager en familie bezoek.

Een vroege frisse heldere morgen aan de Scheldedijk. Snel even een rondje doen voor de middagdienst begint. Laag water dus het is weer genieten van de talloze waadvogels langs de waterkant. De lepelaars die ik al een tijdje miste zijn ook weer vertegenwoordigd. Toch eens aan een vogelaar vragen of dit aan het seizoen ligt.

Op eens gaat het fietsen zwaarder en een bekende maar niet gewenste gewaarwording treed op. Kortom ik rijd lek. Het is ditmaal de achterband. Vol goede moed pak ik mijn fietspomp uit voor de reparatie.

Deze pomp is een speciaal geval, erfstuk van mijn vader die hem ook altijd bij hem had. Geen moderne geval dus waarbij je altijd met twee handen te gelijk staat te klooien om te pompen. Het is een miniatuur uitvoering van de al oude voetpomp. Lekker makkelijk, slangetje op het ventiel, voetstukje uitklappen en pompen maar. Eerst maar eens kijken of er wat lucht in de band te krijgen is om thuis te komen. Helaas het pompje heeft na jaren lange trouwe dienst de geest geven. Daar sta je dan 9 km van huis. Dat word wandelen. Hoopvol stuur ik een app naar huis, misschien kijken ze bij het ontwaken even op de telefoon en hebben ze zin om me te komen halen. Halverwege ontvang ik inderdaad antwoord en word opgepikt. Na aankomst eerst een welverdiende bak koffie en dan banden plakken.

De dagen hierna was het prachtig fietsweer en maakte ik wat kilometers en foto’s.

 

Bij de koop van de M5 zat ook een mooie moderne pomp dus die gaat nu mee. En kort daarop bewijst die ook zijn dienst. Als ik door de inlagen van Hoofdplaat rij zit er even verderop iemand met een verrekijker de vogels te bekijken. Als hij mij ziet springt hij op en gebaart om te stoppen. In keurig Engels vraagt hij of ik een pomp heb.

Terwijl hij de banden van zijn fiets oppompt bekijk ik die eens. Een meisjesfiets ongeveer 2 maten te klein voor hem. Bouwjaar rond 1960 schat ik, netjes met de hand overgekwast in een mooie zeegroene kleur. Laatste keer dat er nieuwe banden zijn gekocht is ergens in 1980. We maken een praatje wensen elkaar goede reis en gaan ieder weer op pad.

IMG_1658

Eerste hulp bij bandenpech

In Breskens maak ik een rondje langs de havens.

Al een tijdje bestaat het plan om een fietsdrager aan te schaffen. Normaal kan de ligger achterin de bestelbus, maar soms is die in gebruik en als ik toch wat verder weg op pad wil zou die achterop de personenauto mee moeten. Al een poosje marktplaats in de gaten gehouden en deze maand was het raak. Een keurig exemplaar van het juiste type, niet te duur, want het is niet zeker dat de ombouw tot ligfietsdrager goed verloopt. Na een beetje passen en meten en een uurtje knutselen heb ik een mooie drager. Na de aanpassingen staat de M5 mooi in het midden van de auto.

De ligfietsdrager.

De volgende dag kan die gelijk getest worden. We gaan op familiebezoek in Hellevoetsluis. Ik vertrek ‘s morgens vroeg op de fiets om rond twee uur daar aan te komen. De terugreis wordt met de auto afgelegd want moeders de vrouw houd niet van fietsen en komt met de auto.

De snelle rit in de schemer naar de Ferry in Breskens kost wat moeite. Het is bladstil en er hangen mistbanken in de lager gelegen akkers. Dus het ligt niet aan tegenwind. Voor mijn gevoel leg ik geen pad af en ik word bezorgt of ik de geplande afvaart zal halen. Maar in Breskens blijkt dat ik netjes op tijd ben, dus het valt nog mee.

Aan boord nuttig ik mijn ontbijt, en geniet van de overtocht. Beide overkanten liggen er mooi bij in het vroege ochtend licht. Het water spiegelglad want het nog steeds windstil.Bij het verlaten van de Ferry wordt ik even achtervolgt door de camera auto van Google. Dus misschien is er binnenkort een blauwe M5 te zien op Google earth.

Langs het kanaal richting Middelburg is het uitzicht ook niet verkeerd. Het water glad als een spiegel, zacht morgenlicht door de bomen wat wil je nog meer. Hier kom ik nog een oranje/gele ligfiets tegen.

Kanaal door Walcheren.

 

Middelburg

De rest van de rit is een afwisseling van mooie en minder interessante stukken. Volgende keer weet ik nu welke trajecten ik moet vermijden. Maar meestal is het genieten tijdens deze rit, ondanks dat het nog erg druk is ivm de vakantie.

Veersedam.

Big boy’s bike

Op Neeltje Jans was er nog een leuke ontmoeting met twee achtergebleven ronde missen.

Bij Stellendam stond er nog deze bijzondere ligfiets (?) geparkeerd.

IMG_1693

Na een bezoek aan de ijssalon in Hellevoetsluis ben ik netjes op tijd op de plaats van bestemming. ‘s Avonds de M5 op de drager geplaatst en goed gezekerd. De terugtocht verloopt prima en de drager is nu goedgekeurd.

Een ander deel van de familie verbleef op een camping in Zeeuws-Vlaanderen en met hen maakte ik een gezellig rondje door de polders rond Koewacht. Voor de rest toerde ik nog wat rond langs allerlei bekende plekjes en maakte hier en daar wat foto’s.

Het totaal aantal afgelegde kilometers kwam deze maand uit op 695 km.

 

 

Advertenties

4 thoughts on “Augustus 2017

  1. Wij gebruiken ook nog steeds precies zo’n zelfde fietspompje. Wereldding! Weer genoten van je prachtige foto’s! Top!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s